Pune bani deoparte: până acum n-ai văzut ce înseamnă, de fapt, scumpirile

de: Mădălina Bahrim
09 05. 2022

Analiștii economici avertizează cu privire la faptul că nu ar trebui să ne relaxăm în privința inflației. Din contră! E timpul să punem bani deoparte, dacă avem de unde, deoarece prețurile continuă să crească vertiginos. Din păcate, nu vorbim doar despre industria alimentară, ci și despre piețele de energie. Se consemnează chiar dublări de preț energia cu livrare în viitor.

După luni bune de scumpiri peste scumpiri, cu alimente, bunuri și servicii tot mai piperate, românii nu pot sta liniștiți nici în perioada următoare.

Conform celor mai recente date de pe piețele de energie, se consemnează noi evoluții îngrijorătoare de preț. Concret, se pare că prețul energiei electrice cu livrare în viitor s-a dublat, iar noile scumpiri apasă greu pe umerii furnizorilor și statului.

Presiuni mari pe furnizori, dar și pe stat

Din fericire, la această oră sunt în vigoare măsuri de sprijin pentru facturi, însă acestea nu vor putea fi menținute la infinit, iar statul nici până acum nu a decontat sumele aferente schemei de plafonare-compensare trecute, din perioada noiembrie 2021-martie 2022.

Pe măsură ce prețurile cresc, se pune o presiune tot mai mare pe bugetul național și, în situația în care statul nu va mai putea susține la acest nivel sau la niciun nivel scumpirile, consumatorii ar trebui să aibă bani puși deoparte pentru a face față plăților. Desigur, e vorba despre scenarii, însă ținând cont de maniera în care evoluează lucrurile în plan economic, nimeni n-ar trebui să fie dispus să-și asume vreun risc.

“Noi am aplicat aceste măsuri după ce statul român a plătit, de fapt, nici 30% din sumele pe care a decis să le aplice ca măsuri de reducere a impactului la consumatorul final. Restul presiunii financiare este la nivelul furnizorilor, care în continuare se lovesc de preţuri mari pe piaţa en-gros, achiziţionează în continuare energie la acest preţ, plătesc tariful de distibuţie, plătesc tariful de transport, plătesc taxele, TVA, nu există întârzieri la aceste plăţi, dar statul român are întârzieri greu explicabile”, a declarat zilele trecute directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Daniela Dărăban.

Chiar dacă statul va menține, totuși, măsurile de sprijin atât cât va fi nevoie, pe români îi va lovi inflația din alte direcții. Sunt așteptate creșteri importante de preț în industria alimentară, de exemplu, iar un buget de urgență s-ar putea dovedi salvator. Conform BNR, inflația va sări de pragul de 11,2%, previzionat anterior, în lunile de vară. De asemenea, sunt așteptate scumpiri și ale ratelor la creditele cu dobândă variabilă, mai ales la cele vechi, influențate încă de ROBOR, care a depășit nivelul de 5% deja.